Blog vergunning zwembad
Heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van een zwembad?
Ja, het plaatsen van een inbouwzwembad vereist doorgaans een vergunning, tenzij aan specifieke voorwaarden wordt voldaan. In deze blog geven we kort uitleg over de voorwaarden die in heel Vlaanderen van kracht zijn. Houd er echter rekening mee dat uw gemeente aanvullende vereisten kan stellen. Het is dus essentieel om altijd contact op te nemen met uw lokale gemeente voor de meest actuele informatie. U kan ook steeds beroep doen op onze expertise.

VRIJSTELLING
Onder bepaalde voorwaarden kunnen de volgende niet-overdekte constructies vrijgesteld worden van de vergunningsplicht: terrassen, kunstgras, kiezelpaden, dolomiet, tuinpaden, inbouwzwembaden, zwemvijvers, siervijvers, op de grond geplaatste zonnepanelen, gemetselde barbecues en propaangastanks.
Om in aanmerking te komen voor deze vrijstelling moeten alle volgende voorwaarden vervuld zijn:
- De totale oppervlakte in de zijtuin en achtertuin mag niet meer dan 80 vierkante meter bedragen. Hierbij moeten alle bestaande niet-overdekte constructies in de zijtuin en achtertuin, zoals opritten, tuinpaden, terrassen, siervijvers, zwembaden en zonnepanelen, worden meegerekend.
- De vrijstelling is enkel van toepassing op constructies die:
- Geen bouwvolume hebben
- Niet hoger zijn dan 1,5 meter boven het maaiveld uitkomen
- Minimaal 1 meter van de perceelsgrens verwijderd zijn
- Minder dan 30 meter van de woning verwijderd zijn
- Niet gelegen zijn in een kwetsbaar gebied
Houd er rekening mee dat de gemeente aanvullende voorwaarden kan opleggen. Het is daarom altijd verstandig om bij uw gemeente navraag te doen.
Voorbeeld: Laten we het concrete voorbeeld van de familie Bosteels bekijken. Zij koesteren al geruime tijd de wens om een zwembad in hun achtertuin aan te leggen. Momenteel hebben ze een kleine siervijver van 15 m² en een terras van 20 m². Hun plannen omvatten de aanleg van een zwembad van 45 m². Omdat 15 + 20 + 45 gelijk is aan 80, kunnen ze het zwembad zonder vergunning aanleggen.
Voldoet uw project niet aan de lokaal geldende voorwaarden voor vrijstelling, dan is het aanvragen van een vergunning verplicht. Dit moet uiteraard voorafgaand aan de werken gebeuren.
IS EEN ARCHITECT VERPLICHT
In het geval van projecten die een omgevingsvergunning of een melding voor stedenbouwkundige handelingen vereisen (vroeger bekend als een bouwvergunning), is in principe de betrokkenheid van een architect verplicht.
Er is echter een uitzondering voor het aanleggen van inbouwzwembaden met een totale oppervlakte van maximaal 150 vierkante meter, op voorwaarde dat ze zich minstens twee meter van de perceelsgrenzen en gebouwen bevinden, evenals voor siervijvers en sportvelden zonder bijbehorende gebouwen. In deze gevallen is de inzet van een architect niet verplicht.
HOE AANVRAGEN?
Een omgevingsvergunning dient in Vlaanderen ingediend te worden via het omgevingsloket (www.omgevingsloketvlaanderen.be). U kan bij ons een tuinontwerp en omgevingsvergunning aanvragen of wij kunnen uw omgevingsvergunning regelen zonder dat u iets hoeft te doen.
Download onze brochure
Inspiratie nodig voor de aanleg van het zwembad van jouw dromen?
Download onze brochure en maak een geïnformeerde beslissing bij de aankoop van jouw zwembad.
Materiaal, kleur en vorm
Levertermijn, garantie en service